Kunt u mij iets uitleggen?

Waarom verkoopt een loterij met één grote hoofdprijs van 30 miljoen euro meer loten dan een loterij met 300 hoofdprijzen van 100.000 euro? Statistisch gezien is de kans dat jij degene bent die die hoofdprijs van 30 miljoen wint vele malen kleiner dan de kans op die van honderdduizend. En toch heb ik net zoals vele Nederlanders zo’n lot gekocht. Maar waarom?

Natuurlijk heb ik vorige maand wel lopen fantaseren wat ik zou doen met 30 miljoen. Als je zoveel geld hebt dan begin je misschien wel eerst met een leuke vakantie, een groter huis, een grotere auto, een spaarpotje voor je kinderen, het toestoppen van wat geld aan familie en vrienden, maar – als je niet al te gek doet – dan houd je nog zoveel geld over dat ik van gekkigheid niet meer zou weten wat ik er nog meer mee zou moeten doen. U wel? 

Nou, heel misschien zou ik van ‘t Hoenstraat 1 en 3 een topsportaccommodatie maken. De velden uitbreiden en een eigen korfbalhal laten bouwen. Maar dan natuurlijk alleen maar als ik geld over zou houden van die 30 miljoen 🤗.

Heeft u wel eens gehoord van de Regionale Talenten Centra (RTC) bij korfbal? Elk jaar kunnen kinderen meedoen met selectietrainingen om bij zo’n RTC-team te komen. Dat is dan naast je eigen team. En train je onder leiding van grote trainers en speel je toernooien met andere talenten van heel Nederland binnen je eigen leeftijdscategorie. Natuurlijk een fantastische mogelijkheid voor zo’n talent om ervaring op te doen!

Afgelopen maandag was de eerste selectietraining voor kinderen onder de vijftien jaar, waaraan een drietal talenten van Haarlem hebben meegedaan. En over een tweetal weken zullen er nog een aantal talenten van Haarlem onder de zeventien aan zo’n selectietraining meedoen.

Even afgezien van vraagstukken zoals “wie vindt je een groot genoeg talent om als vereniging de kans te geven om naar zo’n selectietraining te gaan?” (gelukkig mag de TC zich daarover buigen en niet ik), is misschien de belangrijkste vraag wel: moet ik überhaupt als kleine vereniging wel meedoen met dit soort selectietrainingen? 

Je loopt het risico als vereniging dat de talenten die je afvaardigt gespot worden door andere verenigingen, die wellicht onze talenten meer kunnen bieden dan wij zelf kunnen. Al is het alleen maar op een hoger niveau spelen onder leiding van nog betere trainers dan wij al hebben.

Hoe groot is überhaupt de kans dat onze talenten geselecteerd gaan worden? Ik vind dat er geen betere talenten zijn dan de onze. Maar of dat objectief bekeken ook zo is, is nog maar de vraag.

Maar net zo goed als dat je – hoe klein de kans ook is op die 30 miljoen – een lot koopt, zo kun je onze talenten alleen maar een kans op een nieuwe ervaring geven door naar zulke selectietrainingen te gaan.

Aangezien ik mijn lot niet in Enschede (?) heb gekocht, kunt u al raden wat ik heb gewonnen: een troostprijsje van vijf euro en de gedachte dat ik een aantal goede doelen heb gesteund.

In afwachting op wat ik denk een afwijzing zal zijn (mocht toch één van onze talenten geselecteerd worden, dan valt het in ieder geval altijd mee), troost ik me maar met de gedachte dat de TC deze talenten in ieder geval een kans heeft gegeven.

Geschreven door: Kees van den Berg